Binalarda Ses Yalıtımı

Binalarda Ses Yalıtımı

Ses yalıtımı kapalı alanlar içindeki seslerin yapının dışına çıkmasını ya da dışarıdan gelen seslerin yapının içine girmesini engellemek için yapılan çalışmadır. Konut, iş yeri, okul, hastane gibi binalarda, ses kayıt stüdyosu, tiyatro, sinema ve konser salonu gibi mekanlarda istenmeyen seslerin yalıtılarak uygun kullanım oluşturmak, ya da kazan dairesi, jeneratör, hidrofor gibi mekanik tesisat elemanlarından gelen gürültüyü önlemek için yalıtım uygulaması yapılmaktadır.

Özellikle kentleşmenin artmasıyla beraber kalabalık yaşam alanlarında ya da fabrika ve havaalanı yakınlarındaki yerleşim yerlerinde insanların yaşam kalitesine negatif etkisi olan gürültünün azaltılması çok büyük önem taşımaktadır. Gürültüyle mücadele için iki yöntem kullanılmaktadır. Yapı elemanları tarafından iletilen seslerin azaltılması için ses yalıtımı yapılır, ortamdaki sesin yansıma süresinin düzenlenmesi içinse akustik düzenleme yapılır.

Ses Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?

Yapılarda ses yalıtımını sağlamak için duvar, döşeme ve çatı uygulamalarında taş yünü, cam yünü, polietilen, poliüretan, delikli ahşap ve metaller, delikli alçı panolar, mantar, kauçuk köpüğü ve melamin köpüğü gibi malzemeler kullanılmaktadır.

Ses Yalıtımının Faydaları Nelerdir?

Gürültü, şiddet seviyesine göre konforsuzluk, rahatsızlık, uykuda bozukluk gibi etkilerin yanı sıra yüksek şiddetli gürültülerde kalp atışında düzensizlik, solunum problemleri, baş ağrısı gibi sorunlara yol açabilir. Ses yalıtımı insanların daha konforlu ve sağlıklı bir yaşama ortamı sağlar. Ayrıca gürültünün sebep olduğu dikkat dağınıklığını önleyerek daha verimli bir çalışma ortamı sağlar.